Historie

Historie

Het Tartlétos Loopgala wordt sinds 1998 georganiseerd door studenten atletiekvereniging Tartlétos uit Wageningen. De atletiekwedstrijd vond traditiegetrouw plaats op de tweede woensdagavond van de maand juni, maar in 2014 is hier voor het eerst van afgeweken. Ook in 2018 wordt het Loopgala weer op de vrijdagavond georganiseerd.

Het Loopgala is in het verleden gehouden onder verschillende namen en op verschillende locaties.

Papendal

De atletiekbaan op het Nationaal Sportcentrum Papendal vormt tijdens de eerste zeven edities het decor van het Speciale Palm Tartlétos Loopgala (SPTL), dat moet uitgroeien tot een goedlopende baanwedstrijd met aansprekende prestaties. Daarbij zijn professionaliteit, bekendheid en een gezellige uitstraling vereisten, en niet in de laatste plaats een enthousiaste groep van vrijwilligers. Samen zullen deze ingrediënten het karakter bepalen van het visitekaartje van de vereniging.

Meerdere series, elektronische tijdswaarneming, hazen en de gunstig gelegen baan bieden in Arnhem de optimale omstandigheden om pr’s te verbeteren en limieten te behalen. De wedstrijd wint dan ook al snel aan populariteit en de organisatie ziet het deelnemersaantal in de eerste jaren flink groeien. In 2001 weten maar liefst 300 atleten de weg te vinden naar de dan nog rode baan nabij Arnhem, een ongekend aantal!

Apeldoorn

Voor de edities van 2005 en 2006, nu zonder Palm als sponsor van het Tartlétos Loopgala wordt uitgeweken naar Apeldoorn, waar eveneens een prachtig beschutte atletiekaccommodatie ligt. Ook nu weer schrijven atleten zich massaal in voor de wedstrijd. Dit ondanks het feit dat in 2005 pas op het laatste moment werd besloten tot verhuizing naar Apeldoorn, omdat de nieuwe baan van Papendal niet op tijd werd opgeleverd. De gastvrije ontvangst in Apeldoorn was een verademing na de moeizame samenwerking met Papendal de voorgaande jaren.
De laatste editie van het Loopgala, ook in Apeldoorn, verloopt bijzonder spectaculair. Khalid Choukoud loopt op de 5000m naar de beste Nederlandse seizoenstijd op dat moment. Daarnaast doet Sharon Tavengwa een geslaagde poging om op dezelfde afstand de limiet te lopen voor de Afrikaanse kampioenschappen. Ook de Nederlandse top doet van zich spreken, maar liefst tien atleten snellen naar een tijd die binnen de NK-limiet van 14:51:00 ligt.
Uit het bovenstaande mag blijken dat het Tartlétos Loopgala inmiddels is uitgegroeid tot een baanwedstrijd van formaat. Vooral de 5000m kent altijd een zeer sterke bezetting. Nationale toppers en dus eveneens internationale topatleten komen op deze afstand graag naar het Loopgala. Maar ook de andere onderdelen zijn goed bezet, getuige de prima resultaten die door de jaren heen zijn behaald.

Wageningen

In 2018 vindt alweer de 21ste editie van het Tartlétos Loopgala plaats en dat is voor de 11de keer op de tartanbaan van Wageningen. Hier is enkele jaren geleden een prachtige nieuwe donkerblauwe baan gerealiseerd, waarop dat jaar vanzelfsprekend alleen maar baanrecords zijn gelopen, waarvan al enkele waar menige atletiekvereniging jaloers op zou zijn!

Wij hopen dat die baanrecords, door nog vele jaren het Loopgala te organiseren, alleen maar scherper worden door de jaren heen. De organisatie kijkt al uit naar 15 juni 2018 en hoopt dat het Tartlétos-Loopgala blijft groeien als top-evenement op de MiLa-afstanden!